16 Μαΐου 2011

Δελτίο Τύπου

Για Αμεση δημοσΙευση
Αθήνα, 16 Μαΐου 2011

Δελτιο Τυπου
Πάνω από 1000 άτομα με αναπηρίες μένουν στο δρόμο
Χωρίς εκπαίδευση -  Χωρίς επαγγελματική κατάρτιση
Χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες

Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δώσει λύση στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ούτε ουσιαστική απάντηση στα θέματα βιωσιμότητας και προοπτικής των χώρων εργασίας μας.
Συνεχίζεται η πολύμηνη αναμονή  με υποσχέσεις, κινδυνολογίες και πολιτικές δεσμεύσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, γεγονός που εντείνει τον αναβρασμό και την αβεβαιότητα στα Ιδρύματα.


Σε αδιέξοδο οδηγείται η λειτουργία των Ιδρυμάτων Ν.Π.Ι.Δ. της χώρας που στηρίζουν εκατοντάδες Άτομα με Αναπηρίες, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους τους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες και τις παροχές τους προς τα ΑμεΑ.
Απλήρωτοι μέχρι και 7 μήνες, οι 500 περίπου εργαζόμενοι στα Ιδρύματα στηρίζουν με αυταπάρνηση τα Άτομα με Αναπηρίες, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θέματα επιβίωσης και βιοπορισμού. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, με πρόσχημα τη δημοσιονομική «κρίση», σηκώνουν τα χέρια ψηλά: αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα και δηλώνουν τελείως αναρμόδιοι, στέλνοντας τους εργαζόμενους απ’ τη μία υπηρεσία στην άλλη.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων Ν.Π.Ι.Δ., αποδίδουν το πρόβλημα στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, στον «Καλλικράτη», στην Περιφέρεια Αττικής (που μέχρι 31/12/10 είχε την μέριμνα για τα προνοιακά-φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Σωματεία) και φυσικά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εποπτεύει αυτούς τους φορείς. Ζητούν χρήματα με μορφή δωρεάς από τους γονείς παρότι λαμβάνουν νοσήλια από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας υπόσχονται πως θα δώσουν στα Ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ. τις οφειλές τους. Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει ότι, στις 24/3/11, ανατέθηκε στην Αντιπεριφερειάρχη η διανομή των επιχορηγήσεων, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη αρμόδια υπηρεσία μόνιμα τη διαχείρισή τους και χωρίς τα ποσά που αναλογούν στις επιχορηγήσεις αυτές να είναι προϋπολογισμένα στα κονδύλια της Περιφέρειας.   
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης) δεσμεύεται, στις 5/4/11,  μόνο για ένα πράγμα: ότι το ποσό της α΄ δόσης (1.800.000 ευρώ) για όλη την Αττική, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει ενταλματοποιηθεί και αφορά στο 7% του ετήσιου προϋπολογισμού. Αναφέρει όμως συρρίκνωση κονδυλίων και περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων.
Οι εργαζόμενοι επικοινωνούν τακτικά με την Περιφέρεια Αττικής ζητούν επίμονα την παρέμβασή της ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων. Παρευρέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 10 Μαΐου, παρακολούθησαν τις διαδικασίες και την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου προκειμένου να διατεθούν τα ποσά της επιχορήγησης των προνοιακών Ιδρυμάτων. Η πιο πρόσφατη πληροφορία από την Αντιπεριφερειάρχη Αττικής είναι ότι η α΄δόση θα εκταμιευτεί από τους φορείς έως τις 25 Μαΐου. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι ακούν παρόμοιες υποσχέσεις εδώ και  τέσσερις μήνες.
Η Πολιτεία καθησυχάζει τους απλήρωτους εργαζόμενους, αναβάλει συνεχώς τις δεσμεύσεις της, ζητώντας την υπομονή τους και νέα παράταση χρόνου.
Μέσα σ’ αυτό το φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας και των ανέξοδων υποσχέσεων, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να στηρίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, εργασιακή αποκατάσταση, συμβουλευτική και ψυχική υποστήριξη και κοινωνική ενσωμάτωση. Υποστηρίζουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των ΑμεΑ χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από τις οικογένειες.

Ενεργούμε με σεβασμό προς τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους και διεκδικούμε:
·       Εργασιακή αξιοπρέπεια -  άμεση εξόφληση οφειλών
·       Πάγια χρηματοδότηση για πλήρη κάλυψη λειτουργικών και μισθοδοτικών δαπανών
·       Καθορισμός κοινού θεσμικού πλαισίου για όλα τα ΝΠΙΔ
·      Κατάργηση οποιασδήποτε οικονομικής συνδρομής των οικογενειών προς τα ΝΠΙΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.