2 Αυγούστου 2014


Απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα ΝΠΙΔ και στα κέντρα ειδικής αγωγής

Ερώτηση των βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Δημήτρη Στρατούλη, Χρήστου Καραγιαννίδη, Τζένης Βαμβακά και Παναγιώτη Κουρουμπλή τής 31ης Ιουλίου 2014, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα: «Απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα ΝΠΙΔ και στα κέντρα ειδικής αγωγής».
31/07/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα ΝΠΙΔ και στα κέντρα ειδικής αγωγής

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα ΝΠΙΔ και  στα κέντρα ειδικής αγωγής.  Σε αδιέξοδο οι προνοιακοί φορείς που στηρίζουν τα  άτομα με αναπηρία λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης  και των  προβλημάτων στη διαδικασία καταβολής της.

Τα  ΝΠΙΔ που λειτουργούν στην ειδική αγωγή  παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες  υποστήριξης σε άτομα με αναπηρία  και στις οικογένειες τους αναπληρώνοντας  στη ουσία την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις της  κρατικής πρόνοιας σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα.

Προκειμένου να καλύψουν το λειτουργικό κόστος οι φορείς αυτοί επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα μέρος μόνο των εξόδων τους  (30%) ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται με επιδοτήσεις ασφαλιστικών ταμείων και έσοδα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Συχνά επειδή τα έσοδα αυτά δεν επαρκούν οι φορείς αναγκάζονται να προσφύγουν σε χορηγίες ιδιωτών και να βασίζουν την επιβίωσή τους στη «φιλανθρωπία».

Τα τελευταία 4 χρόνια οι κρατικές επιχορηγήσεις των φορέων αυτών έχουν μειωθεί δραματικά στα πλαίσια των πολιτικών συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και της  συνεχούς υποβάθμισης   των φορέων υγείας και  πρόνοιας, που επιτάσσει η τρόικα και εφαρμόζουν ευλαβικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της ανάλγητης  πολιτικής τους και την παντελή  αδιαφορία για την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, όπως είναι οι άνθρωποι με αναπηρία.

Συγχρόνως οι  εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς, άνθρωποι  που ουσιαστικά επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό λειτούργημα, οδηγούνται  σταδιακά στην απόγνωση καθώς οι μισθοί τους - που έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της μη ύπαρξης συλλογικής σύμβασης εργασίας -  δεν καταβάλλονται και  παραμένουν απλήρωτοι σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 9 μήνες αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, την τελευταία 4ετία η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί από 24.000.000 το 2009 σε λιγότερα από  10.000.000 για το έτος 2014, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμα το ακριβές ποσό!  ¨Όμως ακόμα και αυτά τα χρήματα  δεν δίνονται στους φορείς καθώς, ειδικά μετά την μεταφορά της Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας, δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο δρομολόγησης των επιχορηγήσεων από το υπουργείο στους φορείς μέσω των περιφερειών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γραφειοκρατικά εμπόδια και να καθυστερεί η χρηματοδότηση με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους  και την λειτουργία των δομών.

Ταυτόχρονα, υπάρχει δραματική καθυστέρηση καταβολής των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι φορείς  να στερούνται σε ρευστότητα, οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι  για μήνες και να κινδυνεύει η λειτουργία των δομών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση καταβολή των οφειλών προς τα ιδρύματα  και τα κέντρα ειδικής αγωγής για άτομα με αναπηρία , ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να μπορέσουν οι φορείς να συνεχίσουν το  έργο τους;

2) Γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η νομοθετική  ρύθμιση  της διαδικασίας χρηματοδότησης από το Υπουργείο  ώστε να μην δημιουργούνται γραφειοκρατικά εμπόδια στην άμεση χρηματοδότηση των φορέων;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Βαμβακά Τζένη
Κουρουμπλής Παναγιώτης


Πηγή: http://www.syriza.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.