ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Περισσότερη διαφάνεια και νομικό εκπολιτισμό φέρνουν οι πέντε τροπολογίες που κατέθεσε με το σχέδιο νόμου για τα ΑμεΑ το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι κυριότερες παρεμβάσεις εντοπίζονται στους προνοιακούς φορείς, πολλοί από τους οποίους, όπως το Άσυλο Ανιάτων το Γηροκομείο Αθηνών, έχουν περιέλθει σε οικονομικό τέλμα λόγω κακοδιαχείρισης. Το αποτέλεσμα ήταν να προσφέρουν σε περίοδο κρίσης δραματικά λιγότερες υπηρεσίες σε σχέση με παλιότερα και να μένουν σε λειτουργία χάρη στην αυταπάρνηση των απλήρωτων επί μήνες ή και χρόνια εργαζομένων. Παράλληλα, αναχρονιστικοί νομικοί όροι όπως "εξώγαμα" και "έκθετα" για τα απροστάτευτα παιδιά παύουν να υφίστανται.

Σύμφωνο εξυγίανσης κατ' όνομα και κατ' ουσίαν

Οι σημαντικές αλλαγές που διαπιστώνονται στους προνοιακούς φορείς αφορούν στην τροποποίηση του άρθρου 56 στον νόμο 4262. 'Ή αλλιώς το σύμφωνο εξυγίανσης που έκανε ο Κεγκέρογλου copypaste από το προτεινόμενο σχέδιο της Grant Thornton, λογιστικής εταιρείας της διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων. Το σχέδιο προέβλεπε στην αρχική του μορφή την απολύτως προβληματική δυνατότητα στην ΕΤΑΔ Α.Ε. να "αξιοποιήσει" κατά τα γνωστά προηγούμενα κυβερνητικά πρότυπα τα 1.200 ακίνητα του ιδρύματος, χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι βασικές κτηριακές εγκαταστάσεις με τους πάσχοντες στην Κυψέλη.
Αντί της ΕΤΑΔ Α.Ε. που θα αναλάμβανε την "αξιοποίηση", με την τροπολογία θα υπάρχει ενεργό Παρατηρητήριο που θα κρίνει με βάση παλιότερο νόμο, τον 4182 του 2013, ο οποίος προβλέπει την προστασία των κληροδοτημάτων. Δηλαδή, από την "αξιοποίηση" του συνόλου της περιουσίας χωρίς προϋποθέσεις, η τροπολογία που περνά το υπουργείο προστατεύει τα ακίνητα που έχουν δοθεί για ειδικό σκοπό, δηλαδή τα κληροδοτήματα. Με ανέγγιχτο τον νόμο Κεγκέρογλου το Παρατηρητήριο θα παρέμενε αιωνίως ανενεργό, καθώς δεν υπήρχε μέσα στις διατάξεις το πότε ξεκινάει η σύστασή του. Αυτό τώρα αλλάζει, ενώ με την τροπολογία προβλέπεται επίσης αύξηση των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων. Σε σχέση με πριν μπαίνει επίσης στο κάδρο η αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, που στην παλιότερη εκδοχή του νόμου αναφέρονταν μόνο για το πώς θα βάλουν πλάτη ώστε να γίνει ξανά βιώσιμο το Άσυλο Ανιάτων, αλλά δεν υπήρχε πουθενά ο καθορισμός για το πότε θα πάρουν τα οφειλόμενά τους.

Το Σικιαρίδειο σώθηκε

Σωτήρια τροπολογία κατατέθηκε επίσης για το Σικιαρίδειο ίδρυμα, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα μηνών από τους εργαζομένους, τον πρόεδρο της διοίκησης και τους κηδεμόνες των παιδιών που εξυπηρετεί. Το Σικιαρίδειο παρ' ότι δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, κινδύνευε να κλείσει, καθ' ότι ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Συμεών Σικιαρίδης ο νεότερος προφασιζόμενος την κρατική υποχρηματοδότηση επιχείρησε να βάλει λουκέτο στο ίδρυμα, όπως είχε καταφέρει και στο παρελθόν. Η τροπολογία ανατρέπει τα δεδομένα, αλλάζοντας τη σύνθεση της διοίκησης, με τα 3/5 να ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Οικονομικών), ενώ θα υπάρχει επίσης εκπρόσωπος του συλλόγου των εργαζομένων και το Δ.Σ. θα συμπληρώνεται από εκπρόσωπο της οικογένειας Σικιαρίδη. Στο οικονομικό σκέλος, θα αυξηθούν οι έλεγχοι, οι οποίοι θα αφορούν στην κρατική επιχορήγηση.

Χρήσιμες προσθήκες για τα θύματα εγκλημάτων

Πράξη θα γίνει επιτέλους η υποστήριξη και ενίσχυση θυμάτων εγκλημάτων κατά της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, όπως βιασμοί, καθώς από το υπουργείο Εργασίας γίνεται μία ακόμη προσθήκη σε νόμο που ναι μεν θεσπίστηκε, αλλά πρακτικά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλεπόταν ο ορισμός γραμματέα και αναπληρωτή στην αρμόδια επιτροπή, με αποτέλεσμα η επιτροπή να υπάρχει για να υπάρχει και να μην μπορεί να λειτουργήσει. Η πεντάδα τροπολογιών συμπληρώνεται με αυτήν για το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο οι δαπάνες για την υποστήριξή του θα εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα γίνεται με κρατικές επιχορηγήσεις, με σκοπό την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης διαφάνειας.