22 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή της ΠΟΜΕΕΑ προς τον Υπουργό Υγείας (22.11)

 Αθήνα 22 Νοεμβρίου 2011

Αρ. Πρωτ.: 1473

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα μας επιστολή, ως Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην ειδική αγωγή, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους υφισταμένους σας ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή εκπροσωπεί εργαζόμενους στα Ιδρύματα / Σωματεία / Κέντρα Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60. 

Ιδρύθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία για να καλύψουν το κενό της Πολιτείας και σε αναγνώριση των κρατικών ελλείψεων θεσπίστηκε με Νόμο η μερική επιχορήγηση τους  από αυτήν.

Οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ. εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις, υλοποιούν αποτελεσματικά ευρωπαϊκά προγράμματα, προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, αποκατάσταση, συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε περίπου 15.000 ΑμεΑ και στις οικογένειές τους.

Από το 2009 διαφαίνονται σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των  Ν.Π.Ι.Δ. και σήμερα  είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας ιστορικών δομών όπως το Μαργαρίτα, το Θεοτόκος, ο Ερμής, το Παμμακάριστος, το ΕΓΝΥΑ λόγω :  

  1. Περικοπής της τάξεως του 50% των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και μεγάλης καθυστέρηση καταβολής αυτών.
  2. Καθυστερήσεων καταβολής των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα έτος.
  3. Καλλικράτη που δεν διευκρινίζει σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα της διάθεσης των κρατικών επιχορηγήσεων.
Οι φορείς, για το έτος 2011,  έλαβαν μόνο την πρώτη δόση της επιχορήγησης τον Ιούνιο και έκτοτε δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το αν και πότε θα υπάρξει επόμενη δόση.  Για πρώτη φορά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, μολονότι διανύουμε τον Νοέμβριο, δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι προϋπολογισμοί των κέντρων για το 2011, παρότι αυτοί έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους.  Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των κέντρων  βρίσκεται στον αέρα.

Συνέπεια των παραπάνω είναι:

  • Σε όλα τα κέντρα Ν.Π.Ι.Δ. υπάρχει καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων που ξεπερνά τους τρεις μήνες και φθάνει έως και τους επτά, με  δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων σε αυτά, που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.
  • Σε ορισμένα κέντρα οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας προκειμένου να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους, με άμεσο αποτέλεσμα να μένουν αποκλεισμένοι, χωρίς υπηρεσίες, χιλιάδες ΑμεΑ.
  • Η μείωση προσωπικού και η απειλή της εφαρμογής του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας αφήνει αρκετά κέντρα να υπολειτουργούν και τους εργαζόμενους σε διαρκή ανασφάλεια.
  • Αβεβαιότητα για το παρόν και  το μέλλον των Ιδρυμάτων που προχωρούν σε περικοπές παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ.
  • Πρόσθετο οικονομικό βάρος στις ήδη επιβαρυμένες οικογένειες που πληρώνουν μηνιαίες ή έκτακτες εισφορές στα Ιδρύματα με την μορφή δωρεάς προκειμένου να καλύψουν επιπλέον το έλλειμμα της επιχορήγησης.

Οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα θεωρούν την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμεΑ κρατική ευθύνη στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος όπως συμβαίνει και στην τυπική εκπαίδευση.  Μέχρι τη στιγμή που η Πολιτεία θα είναι σε θέση να το πράξει, υποχρεούται να εξασφαλίσει την πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με πλήρη κάλυψη των λειτουργικών και μισθοδοτικών δαπανών τους.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά στα Φιλανθρωπικά Σωματεία χρονολογείται από το 1934 και είναι πλέον παρωχημένο. Οι εργαζόμενοι διαφωνούν τόσο με τον ορισμό «φιλανθρωπικά σωματεία», όσο και με τη δυνατότητα του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου να λειτουργεί ως «Ιδιώτης» γιατί :

α. Στην πράξη δεν λειτούργησαν ποτέ ως Ιδιώτες εφόσον πάντα  λειτουργούσαν με κρατικά χρήματα αλλά και με την έγκριση και επικύρωση του Υπουργείου σας.
β. Η όποια κατεύθυνση προς την επιχειρηματικότητα των φορέων έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς και τους στόχους τους και δεν συνάδει με το άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος που ορίζει ότι :

« τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και την συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας … »

Τα κέντρα, σωματεία και ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ., που υπάγονται στην αρμοδιότητα σας και εκπαιδεύουν, απασχολούν και υποστηρίζουν τα άτομα με αναπηρία, βιώνουν μία κατάσταση που είναι πλέον τραγική.

Θεωρούμε υποχρέωση σας – νομική, ηθική και πολιτική – τη χρηματοδότηση και στήριξη των φορέων αυτών, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους.  Είναι αναγκαία η λήψη έκτακτων μέτρων από πλευρά του Υπουργείου σας ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας  καθώς  οι ανοχές και οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί.
Ελπίζουμε ότι θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν.


Για το Δ.Σ. της Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.