21 Νοεμβρίου 2019

Ανακοίνωση ΠΟΜΕΕΑ για εξελίξεις



Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας έχει να κάνει με ζωτικές ανάγκες δεκάδων χιλιάδων οικογενειών. Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι δεχόμαστε μια βάρβαρη, μεθοδική επίθεση που έχει σαν στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ειδικής αγωγής με το κράτος να αποποιείται την όποια ευθύνη είχε ως τώρα στον τομέα αυτό. Αποτέλεσμα, οι οικογένειες να αφαιμάζονται για τις ανάγκες εκπαίδευσης και στήριξης των ανθρώπων τους, και οι εργαζόμενοι να βρισκόμαστε με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, περιπλανώμενοι, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ασφάλιση πολλές φορές. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη νέα σχέδια για παραπέρα περικοπές και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο που θα χειροτερέψουν τους όρους εργασίας μας.

Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια είχαμε μειώσεις κονδυλίων στις επιχορηγήσεις στα ΝΠΙΔ, μειώσεις των ήδη ελλιπών θεραπειών που χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής με αντίστοιχα μέτρα να καραδοκούν και για τα νοσήλια προς τα ΝΠΙΔ. Το πάγωμα της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά κέντρα, και κάποια ΝΠΙΔ, οι συνεχείς παρατάσεις, οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις και οι συνεχείς αλλαγές στον κανονισμό αποσκοπούν στην περαιτέρω περικοπή των  κοινωνικών δαπανών του κράτους.

Μπροστά σε αυτές, λοιπόν, τις εξελίξεις, καθώς και στο γεγονός ότι η επιχορήγηση δεν έχει ακόμα καταβληθεί, ούτε έχουν γίνει ενέργειες για την καταβολή της για το 2019, τη στιγμή που υπάρχουν καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα συναδέλφων μας σε ΝΠΙΔ και σοβαρά εργασιακά ζητήματα συναδέλφων μας στην αμιγώς ιδιωτική ειδική αγωγή, ζητήσαμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία τόσο του Υπουργείου όσο και της Περιφέρειας με αντίστοιχες επιστολές μας στις 21 Οκτώβρη. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και στείλαμε εκ νέου τα αιτήματα αυτά.

Γνωρίζουμε καλά πως είναι μνημονιακή τους δέσμευση να κόψουν κατά 900 εκ. ευρώ τις δαπάνες για την Πρόνοια. Με βάση την έκθεση για την Ελλάδα,  το Eurogroup στις 8 Ιούλη προσδιόρισε και ψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις και της νέας κυβέρνησης, που εκτός των άλλων επιτάσσει μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2019 να προχωρήσουν «οι αναδιαρθρώσεις στα επιδόματα των ΑμεΑ» και στις άλλες προνοιακές παροχές.

Γνωρίζουμε καλά πως το σχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, ενσωματώνει τις νέες φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενσωματώνει το αποκαλούμενο «θετικό πακέτο», τις παροχές - ψίχουλα δηλαδή σε τμήματα του λαού, που ωστόσο θα αντισταθμιστεί από «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα.

Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να απαντήσουμε στα σχέδια που σμπαραλιάζουν τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σε μαζική κινητοποίηση του κλάδου έξω από το Υπουργείο Εργασίας  σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά μας.


Γνωρίζουμε καλά πως έχουν στα σκαριά νέα αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος μας, συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις. Χρειάζεται να έχουμε καθαρό πως το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία και την Πρόνοια. Διαφημίζουν τη μείωση εισφορών αποκρύπτοντας πως μείωση εισφορών σημαίνει παράλληλη μείωση συντάξεων, μείωση παροχών σε υγεία, φάρμακο, πρόνοια. Διαφημίζουν τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης αποκρύπτοντας ότι χάνεται ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας της και βέβαια η αλληλεγγύη των γενεών. Με τη μετατροπή της Ασφάλισης σε αυστηρά ατομική υπόθεση, στο επίκεντρο βρίσκεται το χτύπημα του ίδιου του πυρήνα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την ασφάλιση να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτικών εταιριών, η σύνταξη, η υγεία, το φάρμακο των εργαζομένων και των οικογενειών τους παίζεται στο χρηματιστηριακό τζόγο. Τα επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις εξαϋλώνονται, μετατρέπονται σε ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους.

Τα μέτρα δεν εξαιρούν κανένα, εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, επιστήμονα, φτωχό αγρότη, συνταξιούχο. Δεν αφορούν συγκεκριμένα ταμεία ή κατηγορίες, μόνο αυτούς που θα πρωτοασφαλιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην παραγωγή με επιδεινωμένους όρους, ούτε όσους βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια και βλέπουν καθημερινά αλλαγές στα όρια και στα ποσά, αφορούν πρωτίστως εμάς τους εργαζόμενους αλλά και τους ήδη συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες περικοπές.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!!!

Να παλέψουμε για δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους ντόπιους και μετανάστες και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Για ενιαίο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας και του Φαρμάκου.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στο συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 30 του Νοέμβρη. 


Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.