21 Μαρτίου 2023

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ - 21 ΜΑΡΤΗ

 

Τρίτη 21 Μάρτη - Απεργία για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς

Συγκέντρωση: 11:00 πμ Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος προκηρύσσουμε 24ώρη Απεργία για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που εργάζονται στον κλάδο της ιδιωτικής ειδικής αγωγής και πρόνοιας για την Τρίτη 21 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας και τους καλούμε να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 21/3, στις 11:00 το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας, κάθε χρόνο γιορτάζεται την τρίτη Τρίτη του Μαρτίου και φέτος πραγματοποιείται στις 21 Μαρτίου. Τη μέρα αυτή Κοινωνικοί λειτουργοί από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο διοργανώνουν εκδηλώσεις για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας στην προάσπιση των αρχών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ισότητας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας σημαδεύεται από το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη και έρχεται μετά τις μεγαλειώδεις απεργίες 8/03/2023 και 16/03/2023, με αίτημα να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα. Η μέρα αυτή φέτος δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε μέρα διεκδίκησης και αγώνα απέναντι στην αποκρουστική λογική που θυσιάζει τις ανάγκες και την ασφάλειά μας στο βωμό του κέρδους. Στη λογική αυτή υποκλίνονται όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονται τα τελευταία 30 χρόνια και διαιωνίζουν την ίδια πολιτική σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της ΕΕ, είναι οι υπεύθυνοι για όλη αυτήν την κατάντια στα τρένα, στα ετοιμόρροπα λεωφορεία, στις υπό κατάρρευση σχολικές μονάδες, στην εξαθλίωση των δημοσίων νοσοκομείων και όλων των εργατικών ατυχημάτων, που αυξάνονται δραματικά χρόνο με το χρόνο. Είναι οι υπεύθυνοι για τους τόσους νεκρούς συνανθρώπους μας στα Τέμπη, στις πυρκαγιές, για τους ξεσπιτωμένους από σεισμούς, τους ξεκληρισμένους από τους πλειστηριασμούς, τους αποκλεισμένους σε «σύγχρονους καιάδες» ανθρώπους με αναπηρία, στο όνομα της αποιδρυματοποίησης, τις εξαθλιωμένες οικογένειες των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων, των ψυχικά ασθενών, τις επικίνδυνα υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές πρόνοιας και ειδικής αγωγής, τα κακοποιημένα παιδιά, τις δολοφονημένες γυναίκες. Είναι υπεύθυνοι για τους εγκλωβισμένους ή θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες, για την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνεχίζεται ένα χρόνο τώρα. Είναι υπεύθυνοι για τους 35.000 νεκρούς στην πανδημία, για το χάρισμα δημόσιων δομών σε πάσης φύσεως «φιλάνθρωπους» και ιδιώτες όπως το Παιδο-ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Αγία Σοφία».

Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, έτσι δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε τα «άλλα Τέμπη» που προδιαγράφονται, μας περιτριγυρίζουν και απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και τη ζωή μας, των οικογενειών μας και των εξυπηρετούμενών μας. Δεν θα περιμένουμε νέα εγκλήματα ! Ξέρουμε τους ενόχους!

Όσον αφορά στους χώρους της ειδικής αγωγής και πρόνοιας, οι κοινωνικοί λειτουργοί  δουλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς συλλογική σύμβαση, με ρυθμούς εντατικοποίησης και απαίτηση για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με επιπλέον καθήκοντα, κυρίως γραφειοκρατικά που αυξάνουν τις απαιτήσεις και τους ρυθμούς ενώ εμποδίζουν την ενασχόληση με τα ουσιαστικά τους καθήκοντα, την επαφή με τους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειες τους. Καλούνται να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα ενός συστήματος που αφήνει τους ανθρώπους με αναπηρία στο έλεος των φιλάνθρωπων, των ΜΚΟ και των ιδιωτών αφού έχουν αποψιλωθεί οι δημόσιες δομές και υπηρεσίες.

Ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να αποσπάσει νίκες μέσα σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, που  μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία είναι ο συλλογικός δρόμος του οργανωμένου αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Γι’ αυτό καλούμε τους κοινωνικούς λειτουργούς του κλάδου μας τη Παγκόσμια Μέρα της Κοινωνικής Εργασίας να βάλουν στο επίκεντρο διεκδικήσεις για:

·         Αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο σύστημα Πρόνοιας-Κοινωνικής Πολιτικής. Να καταργηθεί κάθε μορφή ανοιχτής ή κεκαλυμμένης, μέσω των «κοινωνικών συνεταιρισμών» και των ΜΚΟ, επιχειρηματικής δράσης– Η επιχειρηματική δράση στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών γεννά ζητήματα λειτουργίας τους με κριτήριο το κέρδος, συχνά χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αντιμετώπιση των εξυπηρετούμενων ως πελάτες.

·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για στελέχωση όλων των υπαρχουσών κοινωνικών υπηρεσιών και δομών.

·         Ενίσχυση των υπαρχουσών και ανάπτυξη νέων Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους (ΟΤΑ, Παιδική Προστασία, Νοσοκομεία, Ψυχική Υγεία, Αναπηρία, Εκπαίδευση, ΒΣΣ, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών κτλ).

·         Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σύμφωνα με το σχέδιο της ΠΟΜΕΕΑ στους χώρους ιδιωτικής αγωγής και πρόνοιας που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών στους χώρους αυτούς.

·         Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών και αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών.  

·         Κατάργηση της διάκρισης ΠΕ - ΤΕ. Ενιαίος κλάδος Κοινωνικών Λειτουργών και προστασία των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

·          Άμεση λήψη μέτρων για την καταγραφή, την πρόληψη και την αντιμετώπιση επαγγελματικού κινδύνου (ΜΑΠ, προστασία κατά τις διαδικασίες Εισαγγελικών παραγγελιών-κοινωνικών διερευνήσεων κτλ).

·          Ένταξη στα ΒΑΕ σε νοσοκομεία, κλειστές δομές κτλ.

·          Ένταξη στη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

·         Πρακτική άσκηση των φοιτητών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα.

·         Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και κλινική εποπτεία όλων των Κοινωνικών Λειτουργών με κρατική χρηματοδότηση από δημόσιους φορείς παιδείας, υγείας, δικαιοσύνης, χωρίς καμία εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.