30 Απριλίου 2020

Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής
(Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.)
Χαλκοκονδύλη 37, 104 32 Αθήνα
τηλ./fax: 2105221411, 6981527117, 6973467755, e-mail: semisea@yahoo.gr

1η Μάη 2020
Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ

Πρωτομαγιά. Μέρα σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οι νεκροί του Σικάγο, του Μάη του ’36, οι 200 της Καισαριανής συναντιούνται σήμερα με τα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού.

Οι εκατόμβες των νεκρών στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες με ορόσημο τους ομαδικούς τάφους της φτωχολογιάς στη Νέα Υόρκη, η κατάρρευση των υποβαθμισμένων από την πολιτική που λογαριάζει σαν κόστος τις λαϊκές ανάγκες συστημάτων Υγείας, τα κριτήρια για το «ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», οι κυνικές παραδοχές τύπου «δεν υποχωρούν όλα μπροστά στην ανθρώπινη ζωή», ο «πόλεμος» για την πατέντα του εμβολίου και πολλά ακόμα φανέρωσαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα όχι μόνο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες αλλά ανοιχτά τις εχθρεύεται, για να διασφαλίσει τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων.

Η πανδημία επιβεβαίωσε ξανά και κάτι ακόμα. Ότι : ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή, που επιταχύνθηκε από την εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό που δίχως αυτούς δε λειτουργεί τίποτε. Αυτοί, που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους. Αυτοί, που βρέθηκαν να δουλεύουν τις διπλάσιες ώρες από το σπίτι με ένα παιδί να τους τραβάει τα μπατζάκια και μία κάμερα για να τους εποπτεύει. Αυτοί, που κλήθηκαν να βγάλουν το μήνα με μισό μισθό ή με επιδόματα-ψίχουλα, πολλοί ούτε καν με αυτά.  

Από την άλλη μεριά βρίσκονται τα παράσιτα, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που εγκληματούν σε βάρος μας. Αυτοί, που θησαύριζαν από τα τεστ, που διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ ενώ δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζόμενων και των ασθενών. Αυτοί, που δεν έδιναν άδειες σε ευπαθείς ομάδες και γονείς, που εξανάγκαζαν εργαζόμενους να πηγαίνουν στη δουλειά με συμπτώματα, που έφταναν την εντατικοποίηση στα όρια της φυσικής εξάντλησης. Αυτοί που βρήκαν ευκαιρία στην κρίση για να αυξήσουν όσο ποτέ τα κέρδη τους όπως τα supermarket, οι βιομηχανίες τροφίμων, οι τηλεπικοινωνίες κλπ.

Με διάφορες «χορηγίες» και «φιλανθρωπίες» θέλουν να κρύψουν το προφανές: ότι τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που παίρνουν από την εργατική τάξη και το λαό. Ζητούν από την κυβέρνησή τους να πληρώνει και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού. Βρήκαν ευκαιρία να τσαλαπατήσουν ότι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα με αφορμή την επιδημία.

Η «κοινωνική ευαισθησία» περισσεύει όταν τους εξασφαλίζει παραδάκι αλλά τους τελειώνει απότομα όταν θίγονται έστω και λίγο τα κέρδη τους. Το είδαμε στις ιδιωτικές κλινικές όπου θρηνήσαμε θύματα χρόνιους πάσχοντες λόγω έλλειψης μέτρων που κοστίζουν, το είδαμε όμως και στον κλάδο μας. Μέσα στην έξαρση της πανδημίας κέντρα έμειναν ανοιχτά, χωρίς κατάλληλα μέσα προστασίας, για χάριν του κέρδους. Όπου μειώθηκε προσωρινά η πελατεία τους οι απολύσεις ήταν η πρώτη επιλογή και αμέσως μετά λουκέτο. Οι «εκκλήσεις» των ιδιοκτητών για την ειδική αγωγή αποδείχτηκε πως ήταν μόνο για τις αποζημιώσεις τους αφού μόλις τις εξασφάλισαν κουβέντα δεν έγινε για τις ανάγκες των παιδιών, για τη στήριξη των οικογενειών μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού. 

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ, του κεφαλαίου και των μνημονίων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΒ ανακοίνωσε γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, της τηλεργασίας, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων και παράλληλα νέες παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά!

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα
αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.

Ο δικός μας δρόμος
έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

       Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ειδικής αγωγής. Ανάπτυξη ενιαίου, κατάλληλου σχεδίου με ευθύνη της κυβέρνησης, με ένταξη και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
       Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας. Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν μέσα στην καπιταλιστική κρίση.
        Ανάπτυξη των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενίσχυσή τους με οικογενειακούς γιατρούς και υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης για την πιο αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες όπως κατηγορίες ΑμεΑ, χρονίως πασχόντων κλπ. και νοσούντων από κορωνοϊό.
       Άνοιγμα κλειστών πτερύγων του Δημοσίου, επίταξη ξενοδοχείων και άλλων ιδιωτικών κτηρίων για να μπορούν να στεγαστούν χρόνια πάσχοντες, ΑμεΑ και ηλικιωμένοι, που συνωστίζονται σήμερα στα ιδρύματα και στους οίκους ευγηρίας αλλά και μοναχικοί άνθρωποι που δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οι οικογένειες τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν.
       Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ και των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
       Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια, στις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
       Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών. Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Απαγόρευση των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών.
       Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο και τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Κατάργηση των πληρωμών προς ΕΦΚΑ για όσο διάστημα υπήρξε παύση εργασιών λόγω κορωνοϊού.
       Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
       Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
       Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τιμάμε την 1η Μάη
Απεργούμε και διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Συμμετέχουμε με οργανωμένο τρόπο στη συμβολική εκδήλωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και τηρώντας τις αποστάσεις. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.