7 Ιουλίου 2020


Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής
(Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.)
Χαλκοκονδύλη 37, 104 32 Αθήνα
τηλ./fax: 2105221411, 6981527117, 6973467755, e-mail: semisea@yahoo.gr


ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει ένα θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Δημοσίευσε σχέδιο νόμου –που θα ζήλευε η χούντα- για περιορισμό, καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, το οποίο ετοιμάζεται να ψηφίσει τις επόμενες μέρες! Διακηρύσσει προκλητικά ότι στόχος της είναι «η προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών», ενώ από το πρώτο κιόλας άρθρο οι αγώνες του λαού εξισώνονται με κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο κατακτημένες λαϊκές ελευθερίες.

Η αστυνομία σε ρόλο χωροφύλακα, ορίζεται ως «ανώτατη αρχή» και με μια σειρά διατάξεις – λάστιχο που θα ερμηνεύονται όπως βολεύει κάθε φορά την κυβέρνηση, θα μπορεί να «εκτιμά» το κατά πόσο έχουν τα εργατικά συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς και τα κοινωνικά κινήματα, το δικαίωμα να διαδηλώνουν! Θα καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, θα μπορεί να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται… Και αναλόγως με το τι εκτιμάει θα μπορεί να απαγορεύει ή ακόμα και να διαλύει μια συγκέντρωση, καθιστώντας μέχρι και «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή ατόμου σε μια διαδήλωση που κατά τη γνώμη της δεν επιτρεπόταν, προβλέποντας μέχρι και «φυλάκιση ενός έτους»! (άρθρο. 14)

Ενδεικτικά, με βάσει το νομοσχέδιο :

·         Ο «οργανωτής οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως στην κατά τόπο αρμόδια αρχή το σκοπό της διαδήλωσης», καθιστώντας την αστυνομία κριτή του περιεχομένου μιας λαϊκής κινητοποίησης, επομένως και το αν δικαιολογείται με βάση τα αιτήματα η νόμιμη άδεια! Η γνωστοποίηση δε, ισούται με κανονικό φακέλωμα αφού «ο οργανωτής υποχρεώνεται να δίνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του» (άρθρο 3).
·         «Αν η κινητοποίηση δεν γνωστοποιηθεί η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης..» (άρθρα 3 και 9). Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ζητήσουν άδεια από τα αφεντικά και από το κράτος τους για το πόσο άμεσα θα αντιδράσουν όταν θα απειλούνται πχ. με απόλυση ή fast track νομοσχέδια! Επίσης, στο άρθρο 7 η αστυνομία αποκτά το δικαίωμα να περιορίζει και να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση «τον εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων», μαντεύοντας (…ή μήπως με άλλο τρόπο;) τη συμμετοχή!
·         Ο «οργανωτής» καθίσταται «υπεύθυνος για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» (άρθρο 14). Με άλλα λόγια, ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες.
·         «Επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής…», όπου, ως διατάραξη ορίζεται «η εξαιτίας της συνάθροισης σοβαρή παρεμπόδιση της κίνησης των πολιτών και γενικά η διασάλευση της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας περιοχής, η παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα» (άρθρο 8). Τι μας λένε δηλαδή; Ότι μπορούν να κριθούν γενικά παράνομες οι απεργίες αφού διαταράσσεται η οικονομική ζωή των εργοδοτών, ότι οι εργαζόμενοι δημόσιων υπηρεσιών και νοσοκομείων απαγορεύεται δια νόμου να διαδηλώνουν, όπως απαγορεύονται γενικά κινητοποιήσεις παντός περιεχομένου έξω από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία…

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η σύσταση «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας» , ως ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης του πλέγματος φακελώματος και καταστολής. Στην εισηγητική έκθεση και στο άρθρο 19 αναφέρεται πως στόχος της είναι «να αναπτυχθεί… ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως η ριζοσπαστικοποίηση…».

Αυτό που δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των εργαζόμενων που διεκδικούσαν τα όσα αυτονόητα είχαν ανάγκη, προσπαθούν να το πετύχουν τώρα γιατί η «κανονικότητα» τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. 

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΗ, ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ  

 
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ : ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.