19 Ιουλίου 2021

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΜΙΣΕΑ

 Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής

(Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.)

Χαλκοκονδύλη 37, 104 32 Αθήνα

τηλ./fax: 2105221411, 6981527117, 6973467755, e-mail: semisea@yahoo.gr

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Ντράπηκε και η ντροπή με τα όσα εξελίσσονται στον χώρο της υποτιθέμενης «καλοκαιρινής κατασκήνωσης» του ιδιωτικού κέντρου «Αστεριών Δράσεις» που λειτουργεί χωρίς άδεια στο Χαλκούτσι Ωροπού, όπως καταγγέλλουν συνάδελφισσες, μέλη του Σωματείου, που εργάστηκαν εκεί. Το «εργάστηκαν», βέβαια, είναι σχετικό αφού δεν τους δόθηκε να υπογράψουν καμία σύμβαση πριν ξεκινήσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους…

Ποια ήταν τα καθήκοντα για τους 6 όλους κι όλους συνοδούς;;;; Από το μαγείρεμα μέχρι το να μεταφέρουν με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα τα παιδιά σε δραστηριότητες, αφού το βαν του κέντρου (που δεν το οδηγούσε εξουσιοδοτημένος οδηγός) ήταν 9θέσιο… αλλά τα παιδιά 15! Και φυσικά ταυτόχρονα να οργανώνουν δραστηριότητες, να ψυχαγωγούν τα παιδιά, να τα ταΐζουν, να τα αλλάζουν και να είναι υπεύθυνοι για να μην προκληθεί ατύχημα. Χωρίς γιατρό ή νοσηλευτή, χωρίς καθαρίστρια, χωρίς ναυαγοσώστη ή κάποιον που να γνωρίζει από πρώτες βοήθειες, χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας ή κάποια εκπαίδευση του προσωπικού σε περίπτωση κινδύνου, ενώ ο χώρος βρίσκεται σε δασική περιοχή.

Ποιος χώρος αλήθεια;;; Ένα διώροφο σπίτι με αυλή! Καμία σχέση με τις φαντασμαγορικές εικόνες που διαφημίζει η εργοδοσία στους γονείς, οι οποίοι άλλωστε δεν το είδαν ποτέ, αφού παρέδωσαν τα παιδιά τους σε άλλο προσυμφωνημένο σημείο, μισή ώρα μακριά! Με κοινό μπάνιο για συνοδούς και παιδιά, με εκτεθειμένα απορρυπαντικά, εκτεθειμένες πρίζες πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, σπασμένα παράθυρα, χωρίς κλιματισμό ή έστω ανεμιστήρες στους χώρους, με «πισίνες» - σκάφες (και η μία μάλιστα σιδερένια!), χωρίς καλά καλά επαρκή αριθμό κρεβατιών με παιδιά να κοιμούνται σε στρώματα μαζί με τους συνοδούς στη σαλονοκουζίνα ή δυο δυο σε μονά κρεβάτια (!!!). Να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για μεικτό όσον αφορά το φύλλο και τις ηλικίες τμήμα, με ηλικίες από 5-22 ετών!

Όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοι τα παιδιά από τις 9:00 έως τις 15:30 βρίσκονταν στον ήλιο, χωρίς καπέλο ή αντηλιακό, χωρίς καν να τους δοθεί κάποιο σνακ παρά μόνο νερό, ενώ κατά τον μεσημεριανό ύπνο βρίσκονταν σε δωμάτιο με κλειστά παράθυρα σε ασφυκτικές συνθήκες. Και φυσικά δεν προηγήθηκε ούτε ζητήθηκε κανένα τεστ COVID στους συνοδούς, δεν τηρήθηκε κάποιο άλλο υγειονομικό μέτρο που να ταιριάζει σε συνθήκες πανδημίας…

 Τα έργα και οι ημέρες του συγκεκριμένου κέντρου, που δεν είναι το μόνο δυστυχώς, είναι πολλά… Σε άλλη «κατασκήνωσή» του, πριν 2 χρόνια στον Άσσο Κορινθίας, 22 παιδιά με μόλις 6 συνοδούς από θαύμα δεν τραυματίστηκαν, αφού από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου σπιτιού που βαφτίστηκε «camp» έπεφταν πλάκες (!!!) ενώ και οι 6 εργαζόμενοι δούλευαν «μαύρα» και αδήλωτα, όπως καταγγέλλει άλλος συνάδελφος, μέλος του ΣΕΜΙΣΕΑ, που εργάστηκε τότε εκεί. Το ίδιο κέντρο, που στα «600τ.μ. σε τρία αυτόνομα επίπεδα με άνετους χώρους», στη Δάφνη Αττικής όπως διαφημίζει στο site του, δεν έχει καμία προσβασιμότητα για κινητικά ανάπηρους, ούτε καν ασανσέρ, με αποτέλεσμα συναδέλφισσα ΑμεΑ που εργάζεται εκεί να κατεβαίνει έρποντας τις σκάλες για να σχολάσει όπως είδαν με τα μάτια τους μέλη του Σωματείου που μοίραζαν ανακοινώσεις στην είσοδο…

 Έμποροι της αναπηρίας. Η επί χρήμασι κοινωνική ευαισθησία κρύβει σαπίλα, βρώμα και δυσωδία στις πλάτες οικογενειών, που βρίσκουν εκεί το μοναδικό τους αποκούμπι, αφού το κράτος τους έχει από χρόνια εγκαταλείψει.

 Η στάση των συναδελφισσών, που σημειωτέον μόλις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κλάδο, αποτελεί παράδειγμα για τον καθέναν μας που ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιου είδους εκτρώματα. Αμέσως κατήγγειλαν τα γεγονότα στο Σωματείο, στον ΕΟΔΥ, στο Δήμο, στην Περιφέρεια, την αστυνομία, ενώ θα γίνει και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας μαζί με το Σωματείο. Παρά την ολιγωρία που εισέπραξαν δεν τα παράτησαν και επέμειναν, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής να «τρέξει» τελικά την υπόθεση.

 Το Σωματείο μας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να αποτελεί «τα μάτια και τα αυτιά» του ΣΕΜΙΣΕΑ ώστε να βάζουμε εμπόδια, να μην αφήσουμε να επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια ΑμεΑ και εργαζόμενων, προσβάλουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα παιδιών και οικογενειών με αναπηρία, απαξιώνουν το ρόλο μας ως λειτουργοί της πρόνοιας. Οργανώνονται άμεσα παρεμβάσεις στην εργοδοσία του συγκεκριμένου χώρου και στους αρμόδιους φορείς, καταγγελίες σε Περιφέρεια, Δήμο και Υπουργείο.

 Καλούμε τους γονείς να απλώσουν το χέρι τους στους συναδέλφους που κατήγγειλαν τις αθλιότητες σε βάρος των παιδιών τους, να συνταχθούν με τα αιτήματα του Σωματείου των εργαζομένων και του αγωνιστικού γονεϊκού κινήματος, του Ενιαίου Συλλόγου ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και από κοινού να παλέψουμε για δωρεάν, επαρκείς δομές ειδικής αγωγής με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και πραγματικούς όρους εκπαίδευσης, με μόνιμο προσωπικό όπως επιτάσσουν οι ανάγκες και οι δυνατότητες της εποχής.

  Καλούμε τους συναδέλφους του συγκεκριμένου κέντρου, αλλά και κάθε χώρου δουλειάς, να παραμερίσουν το φόβο, να αναλογιστούν τα όνειρά και τους στόχους τους, να θυμηθούν για ποιόν σκοπό σπούδασαν. Να αναρωτηθούν πώς θα μπορούσαν να προσφέρουν και να ζουν αξιοπρεπώς από τη δουλειά τους αν δεν έμπαινε εμπόδιο το επιχειρηματικό κέρδος, να πυκνώσουν τις γραμμές του ΣΕΜΙΣΕΑ.

 

Γιατί εμείς δεν εκπαιδευτήκαμε για να κονομάμε από τον πόνο των ανθρώπων αλλά για να δουλέψουμε υπηρετώντας κοινωνικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.