9 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΜΕΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα τώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού!!! 

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας έχουν ήδη φέρει μεγάλη ανησυχία σε κάθε εργαζόμενο. Τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν αποτελούν ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές κλπ, κλπ, κλπ… Είναι υποκριτικό να μιλά ο Υπουργός για επιχειρησιακή ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας όταν αυτό το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και μετατροπής του σε «επιχείρηση», εξαιτίας της μετατροπής της υγείας σε εμπόρευμα. Οι ευθύνες βαρύνουν διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή. 

Η ΠΝΠ δεν απαντά ούτε στις χρόνιες ελλείψεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα δημόσια σχολεία όσο και οι προνοιακές δομές, οι χώροι ειδικής αγωγής. Το κλείσιμο των χώρων αυτών, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει, κάτω από το χαλί, την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που φανερώνει ότι και σ’ αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών των κρουσμάτων του κορωνοϊού. 

Ειδικά για τους χώρους ειδικής αγωγής που αφορούν στον κλάδο μας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς 
- αφορούν σε ανθρώπους μεγάλο ποσοστό των οποίων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω συνοδών ιατρικών προβλημάτων είτε χρόνιων νοσημάτων που τους καθιστούν ευάλωτους. 
- στα κέντρα ειδικής αγωγής (ΝΠΙΔ) απασχολούνται/υποστηρίζονται άνθρωποι από πολλούς δήμους και περιοχές με συνέπεια να μην ελέγχεται η πιθανή διασπορά σε/από τοποθεσίες και πληθυσμούς που δύναται να νοσήσουν. 
- οι άνθρωποι αυτοί κινούνται με μισθωμένα λεωφορεία πράγμα που δυσκολεύει τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού. 
- πρόκειται για πληθυσμό που «εκπαιδεύεται» στην αυτοφροντίδα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι αυτονόητη, ούτε με απλή ενημέρωση μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Χρειάζεται συστηματική επιτήρηση. 

Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά είμαστε εκτεθειμένοι στις ορέξεις της εργοδοσίας. Ήδη ο σύλλογος ιδιοκτητών ιδιωτικών κέντρων ειδικής αγωγής με μια απαράδεκτη ανακοίνωσή του ενημερώνει πως ακόμα κι αν κλείσουν οι δημόσιες σχολικές μονάδες, τα απογευματινά κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά εκτός αν το κράτος δώσει άλλες οδηγίες (τη στιγμή που ούτε οι απλοί υγειονομικοί κανόνες ισχύουν στους περισσότερους χώρους). Αυτό από μόνο του δείχνει πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση στα μέτρα και καθιστά άδειο πουκάμισο τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς. 

Παράλληλα στα ΝΠΙΔ του κλάδου ήδη διαδίδεται πως ο εργοδότης δύναται να μην καταβάλει τους μισθούς καθώς αφορά «σε κατάσταση ανωτέρας βίας». Σε άλλους κλάδους και εκεί που έχει χρειαστεί να κλείσουν σχολεία η εργοδοτική ασυδοσία έκανε την εμφάνισή της. Έτσι υπάρχουν καταγγελίες ότι εργοδότες αρνούνται να δώσουν άδειες για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, όταν δίνουν άδειες αρνούνται να τις πληρώσουν, ή δίνουν άδειες από την κανονική άδεια του εργαζόμενου ή απαιτούν δουλειά από το σπίτι όταν ο εργαζόμενος βρίσκεται εκεί για να φροντίσει το παιδί του (π.χ Τράπεζα Πειραιώς κλπ). 

Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία να πάρει άμεσα και επείγοντα μέτρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην παίζουν με τη δημόσια υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, των ΑμεΑ και των οικογενειών όλων: 

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα σε οικοτροφεία – κέντρα ειδικής αγωγής – προνοιακούς χώρους (ΝΠΙΔ) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή με προσωπικό ασφαλείας.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους με αναπηρία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τους εργαζόμενους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και για τους εργαζόμενους που έχουν στην οικογένειά τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  •  Με απόφασή του Υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι που τα σχολεία/βρεφονηπιακοί σταθμοί των παιδιών τους κλείνουν να πάρουν άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, για όσες μέρες απαιτηθούν. Το ίδιο να ισχύσει σε για τους εργαζόμενους των κέντρων ειδικής αγωγής αλλά και για τους γονείς και κηδεμόνες των ανθρώπων που απασχολούνται/υποστηρίζονται στα κέντρα ειδικής αγωγής για όσο διάστημα χρειαστεί είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης.
  • Άμεσα μέτρα για τις αναρρωτικές άδειες των συναδέλφων που εργάζονται με μπλοκάκι. Η εργοδοσία και το κράτος να εξασφαλίσει τη σταθερή μισθοδοσία τους για όσο διάστημα χρειαστεί είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης. Να παγώσουν οι πληρωμές των συναδέλφων με μπλοκάκι προς τον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα δεν εργάζονται λόγω της κατάστασης.
  • Άμεση οικονομική ενίσχυση των ΝΠΙΔ ειδικής αγωγής, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) και επισκευής/δημιουργίας απαραίτητων υποδομών.
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των χώρων ειδικής αγωγής, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε καθημερινή βάση στα προνοιακά ιδρύματα και στα κέντρα ειδικής αγωγής (ΝΠΙΔ).
  • Άμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των συλλόγων γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι εργαζόμενοι στους χώρους ειδικής αγωγής (ΝΠΙΔ και ιδιωτικά) για την προβλεπόμενη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού από γιατρούς εργασίας.
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές και μόνιμες προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους.
Μάρτης 2020 
Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.