30 Μαρτίου 2020

Κοινό Υπόμνημα

Πανελλήνια Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή
Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων


Αθήνα, 18 Μαρτίου 2020
Προς :
Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Εργασίας
ΕΟΔΥ
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Βουλή των Ελλήνων


Κοινό Υπόμνημα

Οι παρακάτω υπογραφόμενοι φορείς ζητήσαμε έκτακτη συνάντηση με τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με την Περιφέρεια Αττικής και με τον ΕΟΔΥ με επιστολές μας την Τετάρτη 11/03/2020 και την Παρασκευή 13/03/2020 για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, ως εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή και ως άνθρωποι με αναπηρία, για την κατάσταση που διαμορφώνεται από τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. 
    Θεωρούμε ότι τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και όσων εγκυκλίων έχουν εκδοθεί έως σήμερα δεν αποτελούν ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Τα μέτρα αυτά δεν απαντούν ούτε στις χρόνιες ελλείψεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώροι ειδικής αγωγής (ΝΠΙΔ), είτε αφορούν σε Κέντρα Διημέρευσης, είτε σε οικοτροφεία, οι ΣΥΔ,  καθώς και οι αμιγώς ιδιωτικοί χώροι ειδικής αγωγής αλλά και τα ιδρύματα πρόνοιας που περιθάλπουν χρονίως πάσχοντες ή/και ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι υπάρχει υπάρχει επείγουσα ανάγκη:
  1. Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν μαζικά τις τελευταίες μέρες στον κλάδο μας!
  2. Να συμπεριληφθούν τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής στην απόφαση περί αναστολής δραστηριοτήτων για πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού. 
  3. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση σε προσωπικό, μέσα αυτοπροστασίας, ιατρική παρακολούθηση κλπ στα οικοτροφεία, στις Στέγες υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στα ιδρύματα πρόνοιας χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων. Θα θρηνήσουμε θύματα!!!
  4. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη συνέχιση των αναγκαίων θεραπειών των χρονίως πασχόντων με ασφάλεια. 
  5. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων που πληρώνονται είτε με μισθό είτε με μπλοκάκι. 

Διευκρινίζουμε τα παρακάτω:   

  • Οι χώροι αυτοί αφορούν σε ανθρώπους μεγάλο ποσοστό των οποίων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω συνοδών ιατρικών προβλημάτων, χρόνιων νοσημάτων  κλπ. Επίσης όσον αφορά τα ιδρύματα πρόνοιας, οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι ήδη ασφυκτικές με θαλάμους των 4 ατόμων που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αυτουπηρετούνται, ενώ οι χώροι αυτοί λειτουργούν χωρίς καν το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση! 

  • Οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί, εκτός του ότι πολλοί από αυτούς δεν αυτό-υπηρετούνται, κάποιοι δεν έχουν ούτε καν δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ η συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής είναι εξ ορισμού ανέφικτη. Ένα άλλο ποσοστό αφορά σε πληθυσμό που «εκπαιδεύεται» στην αυτοφροντίδα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι αυτονόητη, ούτε με απλή ενημέρωση μπορεί να λυθεί το ζήτημα πχ. ένα παιδί με νοητική υστέρηση, αυτισμό ή αισθητηριακά προβλήματα δυσκολεύεται να εκτελέσει μία απλή οδηγία όπως “παίρνω χαρτομάντηλο” ή “δε βάζω αντικείμενα στο στόμα”. Χρειάζεται συστηματική επιτήρηση. 

  • Τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής δε διαθέτουν προσωπικό καθαριότητας κατά τις ώρες λειτουργίας τους, ούτε νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής ή ο έγκαιρος εντοπισμός μίας ασθένειας. 

  • Στη συντριπτική πλειοψηφία οι χώροι μας εξυπηρετούν παιδιά κάτω των 12 ετών, που με βάσει τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας, διατηρούν μεγάλο ιικό φορτίο χωρίς τα ίδια πολλές φορές να εκδηλώνουν κάποιο σύμπτωμα. Συνεπώς ο συνοδός τους μπορεί να μη γνωρίζει αν το παιδί είναι άρρωστο για να πάρει την απόφαση να μην το φέρει στο κέντρο. Η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, φροντιστηρίων κλπ. για πρόληψη της διασποράς είναι κενό γράμμα αν τα ίδια παιδιά προσέρχονται κανονικά στα κέντρα, που εξυπηρετούν παιδιά από όλα τα σχολεία του Δήμου, πολλές φορές και διπλανών περιοχών. Πόσο μάλλον όταν οι συστάσεις που δόθηκαν παράλληλα προς τους γονείς είναι να προσπαθήσουν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. 

  • Η οδηγία για σχολαστική απολύμανση των αιθουσών διδασκαλίας πριν και μετά τη συνεδρία είναι πρακτικά αδύνατη. Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν αμέτρητα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη θεραπευτική διαδικασία, πολλά μάλιστα μικροσκοπικού μεγέθους πχ. χάντρες, άμμος κ.α, η απολύμανση των οποίων θα απαιτούσε ώρες και ειδικά μέσα για να καταστεί εφικτή. Στο βαθμό μάλιστα που αυτά τα μέσα δεν παρέχονται από το κράτος εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για το αν θα χορηγηθούν σε αναγκαία ποσότητα από τους εργοδότες μας, δεδομένου ότι τις προηγούμενες βδομάδες στα περισσότερα κέντρα ήταν ανύπαρκτες οι όποιες απλές προφυλάξεις πχ. Αντισηπτικά

  • Η παρουσία ενός θεραπευτή με μάσκα και γάντια, η αλλαγή προγράμματος, το τελετουργικό καθαριότητας για κάποιες κατηγορίες εξυπηρετούμενων θα σημάνει βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος, με αρνητικές συνέπειες στο ίδιο το άτομο και στη θεραπευτική διαδικασία. Αν για παράδειγμα ένα παιδί με αυτισμό προβαίνει σε επιθετικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές επειδή η ρουτίνα του άλλαξε για πολύ μικρές λεπτομέρειες φανταστείτε πώς θα εκλάβει μία τέτοια αλλαγή. Ο θεραπευτής με μάσκα είναι πρακτικά ένας άλλος άνθρωπος για εκείνο. 

  • Γνωρίζοντας επίσης πως ένα από τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας είναι η τηλε-εργασία θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε το εξής : Στον κλάδο, λόγω της φύσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εξυπηρετούμενοι, η παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι διαδραστική, άμεση και εντατική. Ο θεραπευτής στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρειάζεται να παρέμβει μέσω σωματικής επαφής. Πώς για παράδειγμα ένας εργοθεραπευτής θα κάνει ασκήσεις κινητικού συντονισμού από απόσταση; Πώς ένας λογοθεραπευτής θα κάνει στοματοπροσωπικές ασκήσεις αν δεν βάλει τα χέρια του στο στόμα του παιδιού; Πώς ο ψυχολόγος θα σεβαστεί το απόρρητο, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και ελεύθερης έκφρασης όταν δεν είναι ΕΚΕΙ, όταν το παιδί θα μιλά παρουσία των γονιών του από έναν Η/Υ που χειρίζονται ο ίδιοι; Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική διαδικασία δεν είναι αντικείμενα που έχει κάθε οικογένεια σπίτι της, ούτε η εφαρμογή οδηγιών είναι δεδομένη, όπως δεν είναι δεδομένη η οριοθέτηση για παράδειγμα ενός 4χρονου παιδιού μπροστά από έναν υπολογιστή. Η θεραπευτική σχέση και η θεραπευτική πρακτική είναι δομημένη με αυτόν τον τρόπο ακριβώς γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει πραγματικά.


Επίσης ζητάμε να μας διευκρινίσετε τα παρακάτω: 

  • Τα περισσότερα οικοτροφεία των ΝΠΙΔ, οι ΣΥΔ και τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων δεν λειτουργούν ούτε καν με προσωπικό ασφαλείας πράγμα που δεν διασφαλίζει ούτε τη στοιχειώδη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής. Γενικά λειτουργούν με πολύ χαμηλή χρηματοδότηση. Πως θα διασφαλιστεί η διάθεση του απαραίτητου προληπτικού υλικού ((χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) και επισκευής/δημιουργίας απαραίτητων υποδομών; Πως θα διασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και η υγιεινή διατροφή σε καθημερινή βάση; 

  • Ήδη οι εργοδότες στα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής έχουν προϊδεάσει για απολύσεις και χρήση από τους εργαζόμενους των κανονικών τους αδειών μέχρι να παρθούν κεντρικές αποφάσεις. Πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μας; 

  • Οι πληρωμές των συναδέλφων σε ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται με μπλοκάκι θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αν χάσουν το εισόδημά τους. Επίσης ως εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης, ούτε αποζημίωση από το ασφαλιστικό τους ταμείο σε περίπτωση νοσηλείας ενώ δεν προβλέπονται για αυτούς άδειες ειδικού σκοπού. Πως θα διασφαλιστεί η σταθερή μισθοδοσία τους για όσο διάστημα χρειαστεί είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης; Πως θα διασφαλιστεί η αναστολή των πληρωμών των συναδέλφων με μπλοκάκι προς τον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα δεν εργάζονται λόγω της κατάστασης; 

  • Με το κλείσιμο των τακτικών ιατρείων πως θα συνεχίσουν οι χρόνιοι πάσχοντες τις αναγκαίες θεραπείες τους;  Ακόμα κι εκείνες οι μονάδες που λειτουργούν έχουν κοινή είσοδο και γίνονται σε χώρους που υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον ιο από διασπορά. Τι μέτρα θα παρθούν για να συνεχιστεί η προσέλευσή τους και η πρόσβασή τους στις θεραπείες τους με ασφάλεια;  


Διεκδικούμε: 

  • Άμεσα να ανασταλεί η λειτουργία των ιδιωτικών κέντρων ειδικής αγωγής. Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων που πληρώνονται είτε με μισθό, είτε με μπλοκάκι. Άμεσα μέτρα για τις αναρρωτικές άδειες των συναδέλφων που εργάζονται με μπλοκάκι. Η εργοδοσία και το κράτος να εξασφαλίσει τη σταθερή μισθοδοσία τους για όσο διάστημα χρειαστεί είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης. Να ανασταλούν οι πληρωμές των συναδέλφων με μπλοκάκι προς τον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα δεν εργάζονται λόγω της κατάστασης.

  • Τώρα να ενταχθούν στο Δημόσιο οι προνοιακές δομές και τα κέντρα ειδικής αγωγής. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα αυτοπροστασίας στα οικοτροφεία, στις Στέγες υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στα ιδρύματα πρόνοιας χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων. Να εξασφαλιστεί η ιατρική τους παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε καθημερινή βάση.

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη συνέχιση των αναγκαίων θεραπειών των χρονίως πασχόντων με ασφάλεια. 

Η Πρόεδρος της ΠΟΜΕΕΑ
Γεωργία Κουρή
6973929817

Η Πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ
Σοφία Σκλαβενίτη
6981527117

Για τη Γραμματεία της ΣΕΑΑν
Χάρης Χουρδακης
6977325257


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.