31 Οκτωβρίου 2021

ΟΧΙ άλλο αίμα εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων - Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους

 

Το Δ.Σ. της ΠΟΜΕΕΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στο κάτεργο της COSCO.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα είναι το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της ανυπαρξίας ακόμη και στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, για τα οποία το Σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει και διεκδικήσει βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης. Αυτό το εργασιακό γκέτο που έχει στήσει η COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι το «υπόδειγμα της ανάπτυξης», όπως πρόσφατα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των  κομμάτων της άρχουσας τάξης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ (το 51% το είχε μεταβιβάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016).

Εκφράζουμε την αμέριστη κι ολόψυχη στήριξη, συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων της COSCO τις τελευταίες μέρες  για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος.

 Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ διεκδικούν τα αυτονόητα: Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μείωση των εξαντλητικών ωραρίων εργασίας που φτάνουν τις 12 ώρες πολλές φορές σε συνεχόμενες κόντρα βάρδιες και τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Η προκλητική  στάση της εργοδοσίας της COSCO να απορρίψει τα δικαία αιτήματα των εργαζομένων  αλλά και της κυβέρνησης και της αστικής δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομη την απεργία τους την ώρα που ο νεκρός συνάδελφος τους είναι ακόμα άταφος αποδεικνύει ότι εργοδοσία, κυβέρνηση και αστική δικαιοσύνη βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση με μόνο γνώμονα τα κέρδη των εργοδοτών αδιαφορώντας παντελώς για τους εργαζόμενους !

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών. Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη ενώ προσθέτει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτό συμμετέχουμε όλοι και όλες μαζικά στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στις 7μμ στο Σύνταγμα.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.