23 Φεβρουαρίου 2020

Καταγγελία ΠΟΜΕΕΑ για το Συνέδριο – παρωδία της ΓΣΕΕ



            Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, (που καμία νομιμοποίηση δεν έχει στη συνείδηση των εργαζομένων οι οποίοι την αποκαλούν “συνδικαλιστική μαφία") αντί να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, στήνει “συνέδριο” - παρωδία διάρκειας λίγων ωρών σε υπερπολυτελές και καλά φυλασσόμενο ξενοδοχείο στο Καβούρι. Συνέδριο που εκτός των δεκάδων νόθων αντιπροσώπων, ανάμεσά τους διευθυντικά στελέχη εταιρειών, μέτοχοι ΑΕ και άλλοι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, στήθηκε κατά παράβαση του ίδιου του καταστατικού της ΓΣΕΕ. Αποκορύφωση αυτών είναι πως δεν προβλέπεται καμία συλλογική διαδικασία, καμία συζήτηση, καμία αντιπαράθεση για όσα απασχολούν τους εργαζόμενους.
            Συγκεκριμένα, το Συνέδριο προβλέπεται να γίνει στο Ξενοδοχείο “Απόλλων” στο Καβούρι, την Τρίτη 25/2 υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και με την παρουσία βέβαια των MΑΤ. Τα συνέδρια είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, όχι των εισαγγελέων και των ΜΑΤ. Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα το πρόσφατο παράδειγμα του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, που πραγματοποιήθηκε πριν 2 εβδομάδες, και στο οποίο έγινε ζωντανή συζήτηση, ομιλίες και ψηφίσματα, πάρθηκαν αποφάσεις και για την απεργία στις 18 Φλεβάρη για το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα για το οποίο η ηγεσία της ΓΣΕΕ δήλωνε πως “με το νόμο (αυτό) δεν γίνεται και τίποτα σπουδαίο”, πως “γίνεται πολύ κακό για το τίποτα” και ότι φέρνει και “ελαφρές βελτιώσεις” καλώντας ανοικτά σε απεργοσπασία.
            Ο φόβος τους για να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος τους όλα αυτά τα χρόνια και τα σχέδιά τους για το μέλλον δεν κρύβεται. Σκοπός τους είναι να επιβάλλουν “σιγή νεκροταφείου” στο συνδικαλιστικό κίνημα, να εμπεδωθεί ο “κοινωνικός εταιρισμός”. Ο ίδιος ο διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος σε συνέδριο εργοδοτικής οργάνωσης παραδέχθηκε πως μια καπιταλιστική οικονομία λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν όταν το κεφάλαιο και η εργασία μοιράζονται ίσα μερίδια διαπραγμάτευσης ... και δεν υπάρχει ταξική πόλωση και σύγκρουση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δηλαδή κόπτεται για το πόσο καλά λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία και όχι για το πως θα υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων έναντι του κεφαλαίου!!! Γι’ αυτό άλλωστε ξεδιάντροπα έχει δηλώσει πως “η απεργία έφαγε τα ψωμιά της”!!!
            Το αμαρτωλό παρελθόν της ηγετικής ομάδας αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη  για τα συμφέροντα που τελικά εκπροσωπούν. Ας θυμηθούμε μερικά στιγμιότυπα: στην ανάπτυξη διεκδικούσαν αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της τάξης των 66 και 77 λεπτών την ημέρα, ενώ στα χρόνια της κρίσης υπέγραφαν μηδενικές αυξήσεις και πάγωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων (2010 - 2012), υπέγραψαν το νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ και 511 ευρώ για τους νέους έναντι των 751 ευρώ που ίσχυε μέχρι τότε (2012), αντιπάλεψαν την πρόταση 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ λέγοντας μάλιστα το αμίμητο: “ποιος εργοδότης θα δώσει 751 ευρώ;” ενώ με την υπογραφή τους νομιμοποίησαν το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου για την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και επανέφεραν τη συμφωνία τους με τις εργοδοτικές ενώσεις για σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης.
            Και τώρα βέβαια είναι και πάλι η κατάλληλη στιγμή “να βοηθήσουν” για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και το κεφάλαιο στην κλιμάκωση της επίθεσης που ετοιμάζουν απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και στο νέο νομοσχέδιο που διέρρευσε στη δημοσιότητα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Τώρα η πρόθεση όλων αυτών (κυβέρνησης – ΣΕΒ – εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι η ακόμα πιο αποφασιστική παρέμβαση στην οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος με περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων.
            Το δίλημμα για τους εργαζόμενους παραμένει: συνδικάτα εργατικά ή εργοδοτικά και κυβερνητικά; Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έδωσαν το παρόν στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοθέτημα έδωσαν ήδη την απάντηση όπως και η πλειοψηφία των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΕΚΑ.
Απαιτούμαι συνέδριο εργατών – όχι των νόθων και των εργοδοτών!!!

Συμμετέχουμε για όσες ώρες μπορούμε στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί έξω από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου
την Τρίτη 25 Φλεβάρη στο Καβούρι από τις 8 το πρωί.

Καλούμε τα ΔΣ των Α’ βάθμιων σωματείων να ενημερώσουν τα μέλη τους και να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών

            Φλεβάρης 2020
Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.