4 Φεβρουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΜΕΕΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!!! ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!
ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΓΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!!!
Ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ με τον "εμπλουτισμό" του νομοσχεδίου Βρούτση της ΝΔ βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και στη μετατροπή της από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υπόθεση. Χτυπάει την καρδιά του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης που δεν χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολύχρονες αιματηρές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο καθώς αφορά στο γεγονός οτι ο εργαζόμενος εκτός από τις ασφαλιστικές του εισφορές έχει δώσει τα νιάτα του, τη ζωή του, την υγεία του κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του. Γι’ αυτό πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του με τη σύνταξή του. Επίσης, το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη αλλά και την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την υγεία και την πρόνοια.
Ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για εθνικό και ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης. Το νομοσχέδιο Βρούτση επιβεβαιώνει αυτή τη διάσπαση της ενιαίας σύνταξης και παρά τις γενικόλογες αναφορές για "εγγύηση" του κράτους περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση μόνο στο τμήμα της εθνικής σύνταξης. Πως λοιπόν εγγυάται το ανταποδοτικό μέρος; Ουσιαστικά δηλαδή το κράτος εγγυάται μόνο το εθνικό κομμάτι που σήμερα βρίσκεται στα 384 €. Το νομοσχέδιο Βρούτση ανοίγει το δρόμο ώστε το ανταποδοτικό να μπορεί να κόβεται, να κουρεύεται, να παίζεται στον χρηματιστηριακό τζόγο.
Το νομοσχέδιο Βρούτση διατηρεί σε ισχύ όλες τις περικοπές στις συντάξεις από το 2010, καθώς και την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, τις περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ. Διατηρεί επίσης και όλες τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η μείωση των εισφορών που διαφημίζουν ότι θα φανεί ως αύξηση στο μισθό, σημαίνει μείωση των χρημάτων του ΕΦΚΑ και του ΕΠΕΑΕΚ, άρα και μείωση στην σύνταξη, μείωση παροχών σε υγεία, φάρμακο, και πρόνοια, σε επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις.
Λένε για "αυξήσεις" στις συντάξεις "για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια" αλλά δεν πρόκειται παρά για το περιτύλιγμα γιατί η ουσιαστική συνταξιοδοτική δαπάνη όπως αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 δείχνει νέες μειώσεις. Ουσιαστικά "οι αυξήσεις" για τις οποίες μιλούν δεν αφορούν σε πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά για ελάχιστο μέρος των τεράστιων απωλειών των συντάξεων που κόπηκαν με τα μνημόνια αλλά και του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που επίσης κόπηκε.
Για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, στις συνθήκες "ευελιξίας" και υποαπασχόλησης" που εργάζονται σήμερα, ιδιαίτερα οι νέοι, με την ανεργία και την προσωρινότητα, το νέο ασφαλιστικό οδηγεί σε συντάξεις πείνας.
Η κοροϊδία απογειώνεται στην κυβερνητική προπαγάνδα περί "ελεύθερης επιλογής" εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, που αφορά σε ένα μεγάλο βαθμό τους νέους εργαζόμενους του κλάδου μας. Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο προβλέπει για την πιο "χαμηλή" και βέβαια "ελεύθερα" υποχρεωτική κατηγορία 220€ εισφορές το μήνα...
Είναι ξεκάθαρο πως και στην περίπτωση του ασφαλιστικού γι’ αυτό που κόπτονται είναι η παραπέρα μείωση της πληρωμής από το κράτος και την εργοδοσία της εισφοράς προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που είναι άλλωστε και η ευρωενωσιακή στρατηγική με την οποία συντάσσονται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι πετυχαίνουν μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.  Αφενός γίνεται για τους εργοδότες φθηνότερος ο εργαζόμενος και το κράτος εξασφαλίζει κονδύλια για την ενίσχυσή τους, αφετέρου στέλνουν τους εργαζόμενους να ασφαλίζονται, να γίνουν πελάτες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να επενδύσουν τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών τους και να τα τζογάρουν χωρίς καμία εγγύηση για το τι θα πάρουν πίσω.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
καλούμε όλα τα  ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα ενάντια στο νέο "αντισφαλιστικό νομοσχέδιο", με αρχή τη συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια που οργανώνονται από συνδικάτα στις μεγάλες πόλεις την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, στις 6:30 μ.μ.
ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ.
ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.
Δε θα κάνουμε πίσω! Η ασφάλιση είναι δικαίωμα! Δικαίωμα σε φάρμακα, εμβόλια, ιατρικές εξετάσεις, παροχές υγείας και πρόνοιας, προστασία μητρότητας, προστασία από επαγγελματικό κίνδυνο και ασθένεια, και βέβαια σύνταξη γήρατος και αναπηρίας. Δεν δεχόμαστε να μετατραπεί σε προσωπική υπόθεση του καθενός, ανάλογα με την τσέπη του, το ρίσκο και τον τζόγο. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.
Η ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα!!!
Δεν θα τους αφήσουμε να την τσακίσουν.
Δεν θα τους αφήσουμε να τσακίσουν τις ζωές μας.
Γενάρης 2020
Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.